
5S: zorgprofessionals steunen in tijden van arbeidskrapte
De vraag naar zorg zal alleen maar toenemen. Er wordt voorspeld dat het aantal 85-plussers tegen 2040 zal verdriedubbelen. Daarnaast blijft het aantal openstaande vacatures voor verpleegkundigen stijgen. Deze context van meer zorgvraag in tijden van arbeidskrapte verhoogt de werkdruk van onze zorgprofessionals.
Om deze werkdruk te verminderen, hebben het het AZ Glorieux en het AZ Sint-Elisabeth sinds januari 2023 de krachten gebundeld om op een systematische manier te komen tot een beter georganiseerde werkomgeving en efficiëntere zorgprocessen. In dit zogenaamde 5S-project hebben we onze medewerkers bevraagd, analyses gemaakt en het takenpakket van de zorgcollega’s in kaart gebracht. De goede praktijken hebben we zowel binnen als tussen de ziekenhuizen uitgewisseld. En dat deden we in verschillende golven.
Golf 1: fysieke werkomgeving optimaliseren
Zorgprofessionals gebruiken steeds meer hulpmiddelen en materialen die vlot beschikbaar moeten zijn. De fysieke werkomgeving van zorgafdelingen werd onder de loep genomen en geoptimaliseerd door lokalen, karren, rekken te herorganiseren.
Hierdoor besparen onze verpleegkundigen kostbare tijd ten voordele van de patiënt. Er wordt geen tijd meer verspild aan het zoeken van materiaal. Tijd die nu kan ingezet worden voor directe patiëntenzorg. Het zit dikwijls ook in de kleine dingen zoals goed werkende, uniforme tv-bedieningen. Het wegwerken van deze nutteloze taken leidt tot efficiënter werken en dat maakt niet alleen het verschil voor onze medewerkers, maar ook voor onze patiënten.
Golf 2: juiste materialen in gepaste hoeveelheid
De teams van de Apotheek, de Aankoopdienst en de Logistieke Dienst van de beide ziekenhuizen zijn vervolgens aan de slag gegaan met hun expertise en data om voorraden en verbruiken te analyseren. Zorgmedewerkers moeten immers kunnen beschikken over de juiste voorraden materiaal, linnen, geneesmiddelen, in de juiste hoeveelheid.
Dit vermijdt dat medewerkers moeten rondbellen en zoeken op andere afdelingen om aan dit materiaal te geraken. Zo werd vastgesteld dat frequent gebruikte patiëntenmedicatie niet altijd in de medicatievoorraad was opgenomen. Dit zorgde telkens voor aparte bestellingen en dus tijdverspilling. De apotheekteams herschikten de medicatiekasten op basis van deze info.
Golf 3: in kaart brengen taken & activiteiten
Tot slot hebben we de taken en activiteiten tijdens zorgshifts nauwgezet in kaart gebracht. Op basis van deze analyses hebben we enkele verbeteringen doorgevoerd.
- Papieren consultaanvragen zijn vervangen door digitale consultaanvragen (SEZZ)
- Nieuwe parametertoestellen registreren automatisch de gemeten waarden in het patiëntendossier (SEZZ).
- De opname- en ontslagprocedure van patiënten werd grondig herbekeken. Door ervoor te zorgen dat de info tijdig beschikbaar is, verloopt het ontslagproces vlotter voor de patiënt en is er een kwalitatievere informatie-overdracht naar de eerste lijn (AZG).
Met dit project willen we proactief verbeteringen aanbrengen om ons beter te wapenen tegen de uitdagingen van de toekomst. Hierbij is de zorg voor onze medewerkers cruciaal in de zorg voor onze patiënten.