
De revolutionaire knierobot OMNIbotics® toegelicht
In 2022 investeerde AZ Sint-Elisabeth in de hoogtechnologische knierobot OMNIbotics® voor het plaatsen van een totale knieprothese. Een grote aanwinst voor ziekenhuis én patiënt. We geven het woord aan dr. Wouter De Naeyer en dr. Kristof Declercq van de dienst Orthopedie.
OMNIbotics®-knierobot brengt ligamenten ‘live’ in kaart
Een volledige knieprothese is een chirurgische ingreep waarbij de botoppervlakken en het kraakbeen, die beschadigd of afgesleten zijn, worden verwijderd en vervangen door kunstmatige oppervlakken van metaal of kunststof (‘implantaten’ of ‘prothesen’). Het resulterende kunstgewricht is ontworpen om zoveel mogelijk te bewegen als een natuurlijke, gezonde knie.
Dr. Kristof Declercq licht toe: “De resultaten van de gewrichtsvervangende ingrepen scoren zeer goed. De grote meerderheid van de patiënten ervaart na de ingreep een aanzienlijke verbetering wat pijn en kniefunctie betreft.”
“Uit internationaal onderzoek blijkt echter dat 19% van de patiënten, na een totale knieprothese, niet helemaal tevreden is. De drie voornaamste klachten zijn stijfheid, instabiliteit en pijn. En telkens hebben de klachten te maken met de ligamenten. Sterk rekening houden met de ligamenten tijdens het plaatsen van een knieprothese is dus van cruciaal belang.”
“Ligamenten zijn uniek”, legt dr. Kristof Declercq uit. “Doordat ze verschillen van individu tot individu, is het niet eenvoudig om de juiste balans te vinden over het hele bewegingsbereik van de knie.”
Patiëntspecifieke knievervanging
We zijn als individu allemaal anders. De OMNIBotics®-operatie maakt gebruik van een gepatenteerde Bone Morphing™-technologie die tijdens de operatie snel een virtueel 3D-model van de knie maakt. Hierdoor kan de chirurg nauwkeurig een operatie plannen en uitvoeren op maat van de patiënt.
“Zo voorspelt de knierobot de spanning op de gewrichtsbanden voordat de beenderige zaagsnedes worden uitgevoerd. Daardoor kunnen we als chirurg, tijdens de ingreep, de zaagsnedes zó plannen dat de gewenste balans wordt bereikt over de gehele bewegingsvrijheid van de knie. Zo wordt de femorale zaagcouperobot uiterst nauwkeurig gepositioneerd, rekening houdend met het operatieplan.”
“De knieprothese kan nauwkeuriger geplaatst worden, waardoor de patiënt minder klachten heeft na de ingreep en de knie beter functioneert in vergelijking met een ‘klassiek’ geplaatste prothese”, vervolgt dr. Wouter De Naeyer.
Digitale ligamentenspanner, een gamechanger
“De start van de ontwikkeling van de OMNIbotics®-robot gaat terug tot 2008, waar de femorale zaagcouperobot met behulp van navigatie reeds voor het eerst werd gebruikt. Maar het is pas in 2017 met de introductie van de digitale ligamentenspanner, die tijdens de operatie in het kniegewricht wordt geplaatst, dat de OMNIbotics®-technologie de grote ‘gamechanger’ werd.”
Uit talrijke klinische data die de voorbije jaren werden verzameld en gepubliceerd in internationale vakliteratuur blijkt dat de tevredenheid van de patiënten na een ingreep met de OMNIbotics®-robot aanzienlijk beter is in vergelijking met patiënten die een knieprothese kregen op de ‘klassieke’ manier.
Beter in balans = hogere patiëntentevredenheid
Dankzij de knierobot wordt er bij het plaatsen van een knieprothese rekening gehouden met de individuele ligamentaire balans én met de as van het been. Dit zorgt ervoor dat er minder complicaties optreden, waardoor de patiënt sneller herstelt, sneller naar huis kan en minder klachten overhoudt na de ingreep. Bovendien is de knie stabieler en heeft de patiënt minder pijn en last van stijfheid.
“Met behulp van deze geavanceerde robotica is de OMNIBotics®-knieprotheseprocedure ideaal om patiënten te helpen hun pijnvrije kniefunctie terug te krijgen. Zo keren ze snel terug naar een normale, dagelijkse levensstijl en blijven ze jarenlang actief”, bevestigt dr. Wouter De Naeyer.
Ruim getest en goedgekeurd
Dr. Wouter De Naeyer en dr. Kristof Declercq getuigen: “Bij de keuze van de robot zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Twee jaar lang hebben we verschillende systemen met elkaar vergeleken. De OMNIbotics®-knierobot sprong er met kop en schouders bovenuit omdat het de enige robot is die de ligamenten op een correcte manier kan meten. De robot werd nu tijdens bijna 300 ingrepen ingezet en de ervaringen zijn zeer positief.”
We zijn als ziekenhuis zeer verheugd om deze innovatieve orthopedische techniek te kunnen aanbieden. Zoals dr. Kristof Declercq aangeeft, zijn we hier niet overhaast te werk gegaan. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat we met deze techniek de beste kwaliteit aanbieden aan onze patiënten.
Hyperprecieze assistent
“Het spreekt voor zich, de robot voert zelf geen invasieve handelingen uit: het is de chirurg die uiteindelijk de handelingen aanstuurt. De robot is een ‘hyperprecieze assistent’ van de chirurg, waardoor deze de knieprothese nauwkeuriger kan plaatsen en elke patiënt echt op maat kan opereren”, vult dr. Wouter De Naeyer verder aan.
Samen dubbel zo sterk in ZORG
In nauwe samenwerking met AZ Glorieux Ronse, onder de koepel ZORG-ziekenhuizen en de partnerziekenhuizen van het E17-ziekenhuisnetwerk, streeft AZ Sint-Elisabeth Zottegem naar een menselijke, toegankelijke en innovatieve zorg in de Vlaamse Ardennen en ver daarbuiten. ZORG-ziekenhuizen zetten alles in het werk om hun patiënten zo snel mogelijk comfortabel terug in actie te krijgen en dat zo te houden op lange termijn.