Werken bij ZORG

Duurzaamheidsplan binnen vzw ZORG, een gezamenlijk beleid in de maak
01.04.2024 ZORG

Duurzaamheidsplan binnen vzw ZORG, een gezamenlijk beleid in de maak

Het is een feit. De zorg- en welzijnssectoren vangen mee de fysieke, mentale en sociale gevolgen van de klimaatveranderingen en een vervuilde leefomgeving op. Terzelfdertijd dragen we als vzw ZORG ook zelf bij aan deze problemen. Deze vicieuze cirkel wil de overheid doorbreken met de ‘Green Deal Duurzame Zorg’. 

Gezamenlijk ESG-beleid voor vzw ZORG 

Met Environmental, Social en Governance (ESG) kunnen bedrijven een bijdrage leveren aan het creëren van een duurzame en inclusieve toekomst. Zorgorganisaties zoals vzw ZORG staan voor de uitdaging om duurzaamheid centraal te stellen in de bedrijfsstrategie om de transitie naar een succesvolle, duurzame zorgorganisatie te versnellen. De bereidheid om zich in te zetten voor duurzaamheid is er uiteraard bij vzw ZORG, en momenteel werkt de ESG-stuurgroep aan een concreet beleid. Daarnaast is het evident dat we binnen de vzw ZORG een gezamenlijk beleid uitstippelen. 

Interne en externe blik op ESG 

Een interne blik van de ESG-stuurgroep helpt om te begrijpen waar de vzw ZORG nu staat. Wat opvalt in de zorg, is dat ESG als concept vaak nog relatief nieuw is voor de zorgorganisatie, terwijl duurzaamheid al de aandacht heeft van de mensen in de organisatie. Investeren in duurzaamheid kan dus fungeren als een drijfveer om de verbinding met collega’s te versterken en te werken aan de strategie in de breedte.

De externe blik van de ESG-stuurgroep helpt om te begrijpen wat er op de organisatie af komt, wat er nodig is en waar de grootste risico’s en kansen liggen. Zo zal wet- en regelgeving de druk opvoeren om emissies sterk terug te dringen, bijvoorbeeld via CO2-belastingen en het klimaatakkoord, en daarover te rapporteren in lijn met CSRD. (n.v.d.r.: Corporate Sustainability Reporting Directive of kortweg CSRD is een richtlijn waarin staat dat steeds meer bedrijven vanaf 2024 verplicht worden te rapporteren over hun impact op de mens en op het klimaat.) 

Transitie naar duurzaamheid is trending 

Kortom, de transitie naar duurzaamheid is ingezet en de belangstelling voor dit thema wordt duidelijk merkbaar in de gezondheidssector. Gezondheidsorganisaties zijn verantwoordelijk voor de vijfde grootste bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. In een Vlaams ziekenhuis wordt per persoon per operatie veel afval geproduceerd. Aandacht voor de thema’s zoals diversiteit en toegankelijkheid tot betaalbare zorg nemen toe. Een duurzaamheidsplan is ook voor vzw ZORG onontbeerlijk. 

De Green Deal is opgebouwd rond vier thema’s: 

  • Natuur en gezondheid 
  • Klimaat en infrastructuur 
  • Materialen en afval 
  • Geneesmiddelen in het water


Vzw ZORG onderschrijft de Green Deal voorbij ‘compliance’ 

Vzw ZORG schrijft in op de Green Deal van de Vlaamse Overheid en werkt met de ZORG-stuurgroep aan een concreet ESG-actieplan. Een actieplan dat verder gaat dan inspanningsverplichtingen die de Vlaamse Overheid vraagt.

Er zijn heel wat domeinen waar vzw ZORG zal op focussen:   

  • De verplichte registraties die op vzw ZORG afkomen 
  • Monitoring van het energieverbruik en verlagen van de verbruiken. Europa zal de druk verder opvoeren om de energieconsumptie drastisch te verlagen. Ziekenhuizen zijn grote verbruikers dus hier zal er echt een actief beleid op worden gevoerd 
  • Waste management 
  • Aankoopbeleid en invoeren van de ESG-vereisten in de contracten 
  • Mobiliteitsbeleid 
  • ...

Vzw ZORG houdt vinger aan de pols en zal ook in de volgende ZORG Connect Magazines verder berichten over de ESG-initiatieven of initiatieven die moeten zorgen voor meer duurzaamheid in beide ziekenhuizen en de gemeenschappen die ze dienen binnen de groep.