
Een unieke inkijk met Pascale Van Nieuwenhove in de afdeling Heelkunde in AZ Sint-Elisabeth
Deze keer geven we het woord aan Pascale Van Nieuwenhove, een gedreven en gepassioneerde dame. Pascale werkt 20 jaar als hoofdverpleegkundige op de afdeling Heelkunde in AZ Sint-Elisabeth in Zottegem. Voor deze functie was ze werkzaam als adjunct-verpleegkundige op de afdeling Inwendige Neurologie, waar ze heel wat ervaring opdeed met leidinggeven. Pascale is ook verantwoordelijk voor de werkgroep wondzorg en stomazorg, zo kan ze zichzelf en ook haar team voortdurend bijscholen. Ze maakt deel uit van de nationale werkgroepen wondzorg/stomazorg op vrijwillige basis. Met dit interview geeft ze een unieke inkijk in haar afdeling Algemene Heelkunde.
Op de afdeling Algemene Heelkunde verblijven patiënten die worden opgenomen voor een heelkundige ingreep, de preoperatieve voorbereiding, de operatie, de postoperatieve opvolging en de kwalitatieve begeleiding voor hun terugkeer naar huis.
“We hebben veel korte opnames op deze afdeling. Er zijn dagen dat we tien patiënten ontslaan, maar tegelijk ook tien nieuwe patiënten opnemen. Kortom, er is een grote turnover op deze afdeling wat de werkdruk zeker ook verhoogt. Zowel een nieuwe opname als een ontslag neemt de nodige tijd in beslag om dat kwalitatief en goed te doen.”
Pascale en haar team werken samen met een 14-tal chirurgen en getuigt dat die samenwerking vlot verloopt. “Er is een groot wederzijds vertrouwen naar mezelf en mijn collega’s van Heelkunde.”
“Sinds ik op chirurgie sta, ben ik enorm gegroeid omdat deze job binnen de heelkundige afdeling me enorm ligt. Ik kan me hier ten volle ontwikkelen, ontplooien en het team in goeie banen leiden. Ook na 20 jaar doe ik mijn job nog steeds met overgave en passie.”

Samenwerken onder de nieuwe noemer ZORG
Op de vraag hoe de samenwerking tussen de beide ziekenhuizen AZ Sint-Elisabeth en AZ Glorieux verloopt, vertelt Pascale honderduit. ”Alle hoofdverpleegkundigen van beide ziekenhuizen volgen samen opleidingen. Dit om alle verpleegkundigen dezelfde ZORG-visie te kunnen meegeven. Tijdens die opleidingen zitten de collega’s van dezelfde specialisatie van beide ziekenhuizen samen, waardoor die uitwisseling van ervaring en kennis automatisch ontstaat. We bevragen elkaar: ‘Hoe doe jij dat?’ ‘Wat bij een ziektemelding?’“
“Het is zeer nuttig om die ervaringen van andere verpleegkundigen aandachtig te beluisteren want elke afdeling heeft uiteraard haar eigen uitdagingen”, vertelt Pascale. “Zo zoeken we samen naar oplossingen met het oog op verbeteringen op de werkvloer voor alle collega’s.” Pascale ging ook eerder op bezoek bij de afdeling Revalidatie bij
AZ Glorieux Ronse.
Vorig jaar creëerde Pascale samen met zorgmanager Katrien en de collega’s van Kwaliteit en Communicatie een infobrochure met beknopte en nuttige info voor elke patiënt. “Het is fijn te horen dat de inspanningen die geleverd zijn om de patiënt beter te informeren in AZ Sint-Elisabeth lonen. AZ Glorieux zal deze infobrochure nu ook aanbieden aan haar patiënten in Ronse. Alweer een mooie kennisuitwisseling.”
Van LEAN-project naar meer efficiëntie
Pascale werkt als hoofdverpleegkundige samen met de collega’s van Kwaliteit in het kader van het LEAN-project 5S. LEAN is een bedrijfsstrategie om zo efficiënt mogelijk te werken, en zoveel mogelijk toegevoegde waarde te creëren voor de patiënt in alle mogelijke processen. Centraal staat het terugdringen van tijdsverspilling in de processen binnen de organisatie. 5S is een LEAN-tool en een stappenplan voor een opgeruimde werkplek, om verspilling op de werkvloer tegen te gaan. Het zorgt voor overzicht, rust en structuur. De 5 letters ‘S’ staan voor Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Standhouden.
“Eerst stond ik eerder argwanend tegenover die LEAN-projecten, maar al snel kijk je met heel andere ogen naar je dagelijkse werkproces. Je observeert de dagelijkse werkprocessen beter en merkt waar tijd beter besteed kan worden. Daarna maak je nieuwe afspraken met het team Heelkunde om zaken te optimaliseren, en dan is het de uitdaging om die nieuwe gewoonten in stand te houden.”
Samen dubbel zo sterk in ZORG
De zorgvraag wordt steeds groter. Door de steeds ouder wordende bevolking is de zorgsector ook een van de grootste groeisectoren. Nadenken over procesoptimalisaties is in die zin dus zeker noodzakelijk voor de toekomst. Samenwerken is belangrijk. “Het is een win-winsituatie”, vertelt Pascale. “Elk nieuw deeltje info vanuit het AZ Sint-Elisabeth of AZ Glorieux is meegenomen en komt onze patiënten ten goede. Als hoofdverpleegkundige voel ik me ook goed ondersteund door de samenwerking onder de noemer ZORG. Voorheen werkten beide ziekenhuizen reeds samen, maar er was minder voeling met elkaar.”
“De samenwerking is op vandaag zeker intenser dan voorheen”, vertelt Pascale. “Ook bij de chirurgen is dat duidelijk voelbaar. Er zijn chirurgen die ingrepen uitvoeren in Ronse en omgekeerd. Chirurgen van AZ Glorieux doen ook ingrepen in AZ Sint-Elisabeth”. “Voor Urologie bijvoorbeeld hebben we veel patiënten die vanuit AZ Glorieux naar hier doorgestuurd worden. Dat is nog niet zo voor alle disciplines, maar bijvoorbeeld voor Stomatologie is er een uitwisseling tussen de chirurgen van beide ziekenhuizen. Dat is nieuw sinds de officiële lancering van vzw ZORG.
De chirurgen passen zich snel aan, aan de werking hier in Zottegem en omgekeerd en dat is aangenaam samenwerken. We ontvangen nu meer Franstalige patiënten, ook daarin moeten we groeien. Het is voor de hoofdverpleegkundige de taak om continu bij te sturen en verder te optimaliseren waar nodig.”
We zijn één groepering geworden. Samen kan je ook meer bereiken, dan alleen. Ik kijk alvast uit naar het groeipad dat we nu samen verder bewandelen.
In de kijker: Stomazorg en wondverzorging AZ Sint-Elisabeth
“Op de afdeling Heelkunde is er heel wat expertise in huis voor stomazorg”, vertelt Pascale. “We hebben vijf stomaverpleegkundigen aan boord in AZ Sint-Elisabeth. We maken echt tijd vrij voor de stomapatiënten van bij opname en tijdens het verblijf. We spreken met familie en geven de nodige toelichting. We zijn één van de enige ziekenhuizen in Oost-Vlaanderen die nog stoma-irrigaties uitvoeren. De patiënt is daardoor comfortabeler in de thuissituatie. Zo kregen we tijdens de laatste accreditatie een pluim voor onze stomazorg.”
“Ook patiënten met chronische wonden kunnen rekenen op uitstekende opvolging in AZ Sint-Elisabeth. De verpleegkundigen op de afdeling Heelkunde hebben speciale feeling om die wondzorg goed uit te voeren”, getuigt Pascale. “Het gaat niet enkel over welk type wonde en hoe we ze verzorgen. We kijken naar hoe de wonde is ontstaan, wat de oorzaak is en de voorgeschiedenis van de patiënt. Welke medicatie neemt de patiënt? Wie verzorgt de wonde thuis? Zo weten we welke educatie over wondzorg we kunnen meegeven huiswaarts.”
Werkplekleren zorgt voor nieuwe instroom
Pascale startte op de afdeling Heelkunde met ‘werkplekleren’ voor derdejaarsstudenten. Dat wil zeggen dat studenten de volle verantwoordelijkheid krijgen over een tiental patiënten onder supervisie. De derdejaarsstudenten worden zo twee volle dagen voorbereid met alle informatie en kennisdeling van de softwareprogramma’s waar ze moeten mee werken. Dat vraagt een goede begeleiding van het team, veel geduld, veel feedback en dagelijks bijsturen. Dat was voor ons een nieuwe uitdaging. Maar dat loont.
De laatste nieuwe medewerkers zijn bijna allemaal medewerkers die hier vooraf ook stage liepen. Hierdoor hebben we een goeie instroom. Wij leren ook uiteraard veel bij van onze studenten want technieken vernieuwen.”
Een visie, een doel = extra dimensie
De hoofdverpleegkundigen onder ZORG hebben ook veel inspraak. Zo startte er recent een nieuwe afdeling, de preopnamebalie. “Het kost tijd om een patiënt preoperatief voor te bereiden. De tijd die we daardoor vrij krijgen is extra tijd om effectief aan het bed van de patiënt te staan. Dat ik mee aan de wieg stond van dit project, daar doe ik het voor.”