
ExcelsiusGPS robotarm tilt werverzuilchirurgie naar een hoger niveau
In dit dossier Robotchirurgie voor ZORG-ziekenhuizen geven we het woord aan dr. Pascal Van Overmeire, diensthoofd en orthopedist in AZ Glorieux met specialisaties lage rug, heup en voeten. Dr. Konstantijn Van der Donckt is orthopedisch chirurg, gespecialiseerd in lage rug en voeten. Dr. Olivier Zeegers is orthopedist gespecialiseerd in de cervicale wervelzuilchirurgie en schouder en dr. Joris Bleyen is consulent neurochirurg.
Tachtig procent van de populatie heeft ooit te maken met pijn ter hoogte van de wervelzuil en/of uitstralende pijnen in armen of benen.
In de ‘Spine afdeling’ van AZ Glorieux kunnen patiënten terecht voor klachten die door slijtage, overbelasting, trauma of door sport veroorzaakt zijn.
Presenting… de ExcelsiusGPS robotarm
Dr. Van Overmeire steekt van wal. “Sinds augustus 2022 tilt de Spine robot de wervelzuilchirurgie in AZ Glorieux naar een hoger niveau. Vanaf augustus 2022 worden alle schroeven, die gebruikt worden tijdens een wervelzuilchirurgie, geplaatst met behulp van de ExcelsiusGPS robotarm.”
“Op basis van een door de chirurg opgesteld plan navigeert de robotarm naar het vooraf geplande traject. Tijdens de beweging volgt een camera de robot en de eventuele bijbehorende instrumenten, net als een gps in de auto. Het plan wordt opgesteld op basis van beelden gemaakt voor de ingreep. In de nabije toekomst zal dit gebeuren met de nieuwste 3D-CT-scan”, vervolgt dr. Van der Donckt.
‘Back on Track’, een compleet zorgtraject
“De Spine robot is slechts een onderdeel van een veel breder concept dat we onze patiënten aanbieden met ‘Back on Track’. Patiënten die in aanmerking komen voor wervelzuilchirurgie stappen in een volledig zorgtraject (‘Back on track’). De patiënt wordt begeleid vanaf de start van de behandeling tot aan het einde van de revalidatie. Er is aandacht voor de pre-, per- en postoperatieve revalidatie naargelang de specifieke individuele noden van de patiënt.”
Dr. Van Overmeire vult aan. “Waar nodig is psychologische ondersteuning mogelijk en dit in alle fases van het traject. Door dit zorgtraject te implementeren, kunnen we de verwachtingen en het resultaat beter opvolgen.”
Vier hoofden, acht handen
Het Spine unit team bestaat uit vier rugchirurgen die nauw en multidisciplinair samenwerken met de dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie, Pijnkliniek en de psycholoog. “We hebben een breed team van neurochirurgen en orthopedisten in huis met veel complementaire kennis die perfect samenwerken. Elke chirurg heeft zijn eigen specialisaties. Dr. Van der Donckt is ook consulent in het UZ Gent, een dag per week. Zo is de link met de derde lijn, op universitair niveau, gewaarborgd.”
Dr. Van der Donckt: “De ExcelsiusGPS robotarm is intussen een dik jaar in huis en werd ingezet voor ongeveer 130 operaties. De Spine robot is een robotische navigatie en kan je gebruiken bij een wervelfusie. Met de robot kan je exact navigeren naar de juiste plaats in de wervelkolom voor het plaatsen van de schroeven.”
Het spreekt voor zich, de navigatie tijdens een wervelzuiloperatie is cruciaal. De ExcelsiusGPS robotarm is een revolutionaire verbetering op de bestaande gangbare technieken en garandeert absolute veiligheid en precisie.
“Je kan de robot ook gebruiken bij de cementering van wervels zodat je de cement op de exacte plaats kan brengen. Een cementplastiek is een behandeling waarbij een ingezakte wervel weer in zijn oorspronkelijke vorm wordt teruggebracht. De robot wordt ook gebruikt bij biopsieën van tumoren.Via een plan kan je exact een biopsie uitvoeren. Anderzijds kan deze robot ook gebruikt worden in de Pijnkliniek voor de pijnbehandeling van discus ablatie.”
Win-winsituatie voor patiënt en chirurg
“Doordat we met 100% nauwkeurigheid onze schroeven kunnen plaatsen en minder invasieve technieken kunnen gebruiken, duurt de operatie minder lang, is er minder bloedverlies en herstelt de patiënt na de operatie sneller. Geen enkele chirurg kan zulke cijfers van precisie voorleggen met de klassieke chirurgie.”
“Door de manier waarop de chirurg met de Spine robot de schroeven kan plaatsen, dienen er minder spieren vrijgemaakt te worden, wat resulteert in sneller herstel en minder bloedverlies. Het ziekenhuisverblijf verkort dus aanzienlijk. Bovendien worden we tijdens de operatie minder blootgesteld aan x-stralen en zijn er minder neurologische complicaties achteraf. Een win-winsituatie voor patiënt, chirurg en het hele team.”
Early adopters
“Deze technologie kwam voor het eerst op de markt in 2018 in de Verenigde Staten. Intussen zijn er 30 Spine robots in Europa, waarvan drie in de Benelux, waarvan één dus in AZ Glorieux in Ronse.
Het team is verheugd dat we als tweede centrum in de Benelux gebruik kunnen maken van deze gps-gestuurde robotarm. De robot is uniek in zijn soort. Hij heeft een veel groter bereik en grotere gebruiksmodaliteit. We hebben ook een extra voordeel. De man die deze robots wereldwijd installeert, woont in Gavere. We zitten dus aan de bron voor technische ondersteuning indien nodig. De eerste dertig ingrepen gebeurden ook onder volledige begeleiding van een productspecialist. Alle geïnstrumenteerde operaties in AZ Glorieux worden uitgevoerd met de Spine robot. Kortom, alle fracturen en degeneratieve wervelzuiloperaties met fusie.”
Multidisciplinaire aanpak vormt navigatie naar de juiste oplossing
“In dit team hebben we ook een pionier in endoscopie van de wervelzuil. Binnen deze Spine afdeling van kunnen we alle pathologieën behandelen. Alle moeilijke casussen worden tweewekelijks besproken binnen het multidisciplinair team. De casussen die we hier binnenkrijgen vanuit verschillende hoeken worden ook steeds complexer. Het aantal complexe casussen stijgt ook en het vergt meer tijd om de juiste oplossing te bedenken.”
Dr. Zeegers: “Tijdens internationale congressen merken we op dat er mainstream nog steeds zonder robottechnologie geopereerd wordt. Er zijn ongeveer vijfhonderd Spine robots in Amerika, en intussen een vijftigtal in Europa. Nog steeds de uitzondering op de regel dus in ons continent. We mogen van geluk spreken dat we zijn meegegaan met deze vernieuwing. De andere robots in de buurt staan in Antwerpen, Lier, Nederland, Duitsland en Italië.”
Twee werelden...
“De Spine robot kan letterlijk schroeven plaatsen op een manier die wij als chirurg handmatig niet kunnen plaatsen. Opereren met en zonder Spine robot, dat zijn twee aparte werelden. De schroeven zitten op een andere manier. Ook voor de patiënten maakt het een wereld van verschil. Sommigen van hen verlaten het ziekenhuis de dag van de operatie. Het geeft een stabieler gevoel. Vroeger moesten we de spieren van de wervelkolom heel ver vrijmaken. Met de Spine robot vermijden we dat.”
Bij ZORG-ziekenhuizen is de kwaliteit van zorg steeds de grootste bekommernis. We zijn verheugd dat we deze innovatie kunnen aanbieden en patiënten weer snel op de been kunnen helpen.