
Laura verbindt ZORG-projecten met passie
Laura Boutens, 31 jaar jong, is vroedvrouw van opleiding met een Master in GVO (Gezondheidsvoorlichting en -bevordering). Ze begon haar reis in Gent waar ze in aanraking kwam met verschillende kenniscentra. Ze startte haar loopbaan in de bruisende omgeving van Brussel. Daar ontdekte ze haar passie voor projecten, maar de roep van de zorgsector bracht haar terug. De ideale uitdaging vond ze dicht bij huis, in AZ Glorieux in Ronse. Haar initiële liefde voor de zorg gecombineerd met projectmanagement, dat was de ideale match.
Ziekenhuisbrede projecten
Bij AZ Glorieux, onder de vleugels van de dienst Kwaliteit, begeleidde ze met enthousiasme diverse projecten. Laura vertelt: “Ik ben in 2018 gestart in de dienst Kwaliteit om ziekenhuisbrede projecten uit te rollen. Klinische paden en zorgpaden, zoals het strokebeleid, het klinisch pad borstkanker, het klinisch pad zwangerschapsdiabetes en het zorgpad voor patiënten onder orale oncolytica. Ik werkte ook aan projecten om patiëntenervaringen te optimaliseren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een methodiek voor focusgroepen. Het leanproject, dat vorig jaar werd opgestart in beide ZORG-ziekenhuizen, AZ Sint-Elisabeth en AZ Glorieux, dat is de brug geweest naar mijn nieuwe functie nu.”
Nieuwe rol voor ZORG-ziekenhuizen
Recent zette Laura een nieuwe stap binnen ZORG-ziekenhuizen. Ze omarmt haar passie voor projectmanagement als Project Manager Officer (PMO) voor beide ziekenhuizen.
"In mijn nieuwe rol als PMO, die ik bekleed sinds 1 februari 2024, ben ik niet alleen projectleider van bepaalde projecten, het gaat breder. Enerzijds is dat het beheer van alle projecten die lopen binnen beide ziekenhuizen. Mijn opdracht bestaat erin ervoor te zorgen dat relevante projecten worden aangevat, op de juiste manier worden aangepakt. Belangrijke barrières binnen projecten worden weggenomen om tenslotte het gewenste resultaat te bekomen en impact te maken. Het is dus een overkoepelende strategische rol. Momenteel kruipt er nog veel werk in het ontwikkelen en toelichten van de nieuwe structuur van de projectwerking in beide ziekenhuizen. In tweede instantie ben ik ook daadwerkelijk projectleider voor enkele ZORG-projecten.”
Focus op duurzaamheidsbeleid en lean
Laura vervolgt: “Bijvoorbeeld dit jaar, samen met de ESG-stuurgroep (Environmental Social Governance), schrijven we een duurzaamheidsbeleid uit. We denken in fases, de eerste zes maanden geven we het duurzaamheidsbeleid vorm om het dan te vertalen naar doelstellingen en acties om die het volgende jaar te kunnen implementeren.. We zijn er als stuurgroep van overtuigd dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen en daar dus ook actief moeten naar handelen.”
“Anderzijds stuur ik ook het leanprogramma aan waar heel veel verschillende projecten onder ressorteren. De leantrajecten zijn er om verspillingen op verschillende vlakken aan te pakken, één van de belangrijkste betrachtingen daarvan is de tijdbesteding van medewerkers te optimaliseren zodat ze meer tijd bij patiënten kunnen doorbrengen en daar meer voldoening kunnen uithalen.” In the end gaat projectwerking over optimalisaties binnen de bestaande werking waarbij je de kwaliteitscyclus doorloopt. In onze context gaat dit dus over het continu verbeteren van zorg(processen). En niet alleen voor patiënten maar ook voor medewerkers.
In the end gaat projectwerking over optimalisaties binnen de bestaande werking waarbij je de kwaliteitscyclus doorloopt. In onze context gaat dit dus over het continu verbeteren van zorg(processen). En niet alleen voor patiënten maar ook voor medewerkers.
Schouders mee onder de toekomst van ZORG
“Wat heel boeiend is, is dat het Vlaamse ziekenhuislandschap, maar zeker ook de zorgsector in het algemeen, aan een razendsnel tempo aan het evolueren is, en dit zien we dagelijks in de evolutie van het ZORG-verhaal. Continu leren we bij door de samenwerkingen die we aangaan. Het is een uitdaging om mekaar hierin niet te verliezen, elkaars tempo te blijven opzoeken en uiteindelijk tot een evenwicht te komen.
Ik zie het ook als mijn opdracht om het zoeken naar deze balans te stimuleren. Mijn sterkte is dat ik reeds uit de zorg kom en deze link tracht in stand te houden door in gesprek te blijven gaan met de medewerkers. Zodoende weet ik hoe het eraan toe gaat op de werkvloer. Het belang van het menselijke kapitaal is hier nog een stuk groter dan in vele andere bedrijven. Denk aan patiënten, mantelzorgers, huisartsen, woonzorgcentra … De zorgsector is een complex gegeven waar ik met enthousiasme mijn schouders onder zet.”