
Medische diensten bundelen krachten
ZORG is momenteel druk in de weer met de verdere uitbouw en verdieping van een ambitieuze samenwerking. Op die manier kunnen we een hoop kennis en ervaring delen van zowel artsen, verpleegkundigen, paramedici als alle andere medewerkers. Kortom, groeien en doorgroeien, klaar voor een mooie toekomst: daar gaan we samen voor. Benieuwd naar onze eerste grote stappen?
Hier vinden jullie alvast een paar ontwikkelingen binnen enkele specifieke specialismen - veranderingen met mooie vooruitzichten:
Urologie: groeiende samenwerking tussen Ronse en Zottegem
Robotchirurgie verloopt voortaan in Zottegem, want daar staat onze krachtpatser: de Da Vinci Robot. Hiermee gaan we aan de slag voor geassisteerde ingrepen zoals RALP, partiële nefrectomie, pyeloplastie … Intakegesprekken vinden zowel plaats in Ronse als Zottegem. Vervolgens voorzien we een week na de ingreep eveneens een afspraak. In de polikliniek Urologie verwijderen we dan de sonde, doen een wondnazicht en een nabespreking met de patiënt.
Voor sommige ingrepen, waarbij een chirurg zich graag laat bijstaan door collega’s (assistentie, anesthesie, postoperatieve verpleegkundige zorg), werken beide zorginstellingen sowieso samen. Een fijne wisselwerking dus, met één duidelijke constante: chirurgen kunnen zich op elk moment laten bijstaan door professionele collega’s in een vertrouwde omkadering.
Pijncentra: autonoom, maar samen voor een verrijkende samenwerking
Een uitstekende onderlinge samenwerking tussen het pijncentrum van Ronse en Zottegem, daar gaan we voor! Beide centra blijven autonoom functioneren, maar het multidisciplinair pijncentrum in Zottegem zal fungeren als overkoepelend pijncentrum. Sowieso zullen beide elkaar maximaal bijstaan met advies omtrent patiënten en behandelingen. Minstens een keer per jaar volgt overleg en een brainstorm over de praktische werking van de diensten. Indien nodig organiseren we ook verrijkende patiëntbesprekingen. Verder kunnen artsen naar elkaar doorverwijzen voor subspecialisaties of specifieke ingrepen.
Extra fijn nieuws: sinds enkele jaren is er een nieuwe veelbelovende therapie op de markt voor de behandeling van chronische pijn. Meer specifiek gaat over Dorsal Root Ganglion (DRG): neurostimulatie van het ruggenmerg, toegepast bij het complex regionaal pijnsyndroom (CRPS).
Pijncentrum Zottegem verkreeg alvast de erkenning van het RIZIV voor deze, professionele behandeling. Voor andere indicaties van neurostimulatie zal MPC in Zottegem de volledige medewerking verlenen voor het valideren van neurostimulatiedossiers via het RIZIV Neuropain Platform.
Beide pijnteams zijn er rotsvast van overtuigd dat deze nieuwe intense samenwerking zal leiden tot een betere benadering én opvang van patiënten in de regio.
Mond-, Kaak- en Aangezichtsheelkunde (MKA): opstart poliklinische activiteiten
In 2022 werd een ziekenhuisoverschrijdende associatie Mond- Kaak- en Aangezichtsheelkunde opgestart, waarbij de MKA-artsen in de twee ziekenhuizen actief zijn. In beide sites wordt inmiddels een volwaardige MKA-chirurgische activiteit aangeboden met poliklinische raadplegingen, ambulante behandelingen onder lokale anesthesie en interventies onder algemene verdoving in het operatiekwartier. Om deze zorgverlening nog verder uit te bouwen, worden 2 extra MKA-artsen aangeworven. Regelmatige overlegmomenten en mini-symposia met de verwijzende artsen en tandartsen uit de regio dragen bij tot een goede communicatie en collegiale verstandhouding, wat onze patiënten uiteindelijk ten goede komt.