
Meer over de Obesitaskliniek in AZ Sint-Elisabeth
We geven de drie vertegenwoordigers van de Obesitaskliniek in AZ-Sint Elisabeth, dr. Christophe Roman, dr. Chris Matthys en dr. Sophie Deweer, het woord in dit interview.
De Obesitaskliniek in AZ Sint-Elisabeth in Zottegem is een multidisciplinair centrum net zoals in AZ Glorieux Ronse en bestaat uit drie grote zuilen:
- De Kliniek voor Obesitas en Metabole Chirurgie + Gastro-Enterologie en paramedici
- Fysische Geneeskunde
- Endocrinologie
Drie pijlers, één multidisciplinair team
Dr. Christophe Roman werkt samen met drie collega-artsen met als specialisatie Fysische Geneeskunde en Revalidatie in AZ Sint-Elisabeth in Zottegem. “We begeleiden de revalidatietrajecten van patiënten met verschillende typen aandoeningen gaande van locomotore problemen tot neurologische problemen en metabole problemen zoals bijvoorbeeld obesitasrevalidatie. In het kader van Fysische Geneeskunde pakken wij locomotore problemen aan op een conservatieve manier.”
Dr. Chris Matthys, intussen meer dan 12 jaar werkzaam in AZ Sint-Elisabeth Zottegem, is een abdominale en algemene chirurg net als dr. Michel Goethals, dr. Stijn de Sutter en dr. Wouter Vleeschouwers. Het was dr. Marc Focquet die ongeveer 20 jaar geleden de dienst Bariatrische Heelkunde begon in Zottegem. Naast algemene laparascopische heelkunde bieden we ook bariatrische heelkunde aan. AZ Sint-Elisabeth groeide ondertussen uit tot een centrum dat 300 tot 400 bariatrische patiënten per jaar behandelt. Ook in AZ Sint-Elisabeth bieden we revisiechirurgie aan.
Dr. Sophie Deweer is diensthoofd van de dienst Diabetologie-Endocrinologie die zich ontfermt over de diagnostiek en medische behandeling van diabetes en hormonale stoornissen. Dr. Sophie Deweer haar focus ligt op schildklierpathologie en de behandeling van diabetespatiënten, waarvan een grote groep overgewicht hebben. Een tijdje stond ‘obesitas’ minder op de agenda omdat we geen doorslaggevende, veilige medicamenteuze therapie hadden. Door de ontwikkeling van de GLP1-analogen kwam daar verandering in.
Van ingreep tot beweegtherapie
Dr. Chris Matthys: “Bariatrische ingrepen zijn geen wondermiddelen: gemiddeld 15% van de patiënten neemt, na de ingreep, weer toe in gewicht. Die kunnen we dan verder helpen via een conservatieve methode. Niet alle patiënten houden zich aan de voorschriften na de operatie. Dan kan medicatie of beweegtherapie wel een oplossing bieden.”
“Tien tot vijftien jaar geleden was AZ Sint-Elisabeth de eerste Obesitaskliniek die de Mini Gastric Bypass of Omega Loop Gastric Bypass aanbood. Dat is een modificatie van de klassieke gastric bypass met schitterende resultaten. We gaven toen veel masterclasses om artsen hierin op te leiden. Vandaag bieden we deze operatie nog steeds met succes aan.” Ook de gastro-entorologen maken deel uit van de Obesitaskliniek in AZ Sint-Elisabeth. Een team van vijf artsen behandelt verschillende organen zoals slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm, anus en de spijsverteringsklieren. Verder behoren heel wat paramedici tot de Obesitaskliniek zoals een team van diëtisten/voedingsdeskundigen, een team van psychologen en een team van kinesisten.

Chirurgisch en conservatief pad
Chirurgische pad
Dr. Chris Matthys vervolgt: “Een coördinatrice ontvangt alle patiënten die zich aanbieden in de Obesitaskliniek in AZ Sint-Elisabeth Zottegem. De ingreep is steeds afhankelijk van een BMI.” (Lees op voorgaande pagina 10: obesitas, een wettelijk kader).
Conservatieve pad (beweeg en dieettherapie) = be-weeg programma
Dr. Christophe Roman vult aan: “Iedereen heeft nood aan voldoende beweging en gezonde voeding. In de praktijk zien we dat zeker de helft van de bevolking baat zou hebben aan meer bewegen en gezonder eten.
Bij verhoogde bloeddruk, suikerziekte, wordt het tijd om het probleem aan te pakken door meer te bewegen en echt op de voeding te letten. We zien dat dat vaak niet juist of onvoldoende gebeurt als patiënten dat zonder begeleiding moeten doen. Dat kan via sportclub of een externe diëtiste. Sommige patiënten hebben meer begeleiding nodig en dan kan het helpen te kiezen voor begeleiding in een ziekenhuis met een obesitas revalidatieprogramma, zoals hier het be-weeg programma.”
“We laten patiënten twee keer per week bewegen in het ziekenhuis en om de veertien dagen of om de maand op bezoek gaan bij de diëtiste. We laten hen screenen door psychologen om te achterhalen wat er achter het eet- en/of beweegprobleem zit. Een be-weeg traject duurt drie maanden, maar we leren patiënten vooral aan om gezonder te gaan leven.”
Dr. Sophie Deweer vervolledigt: “Obesitaspatiënten voelen zich ook meer op hun gemak in een be-weeg programma aangeboden door een ziekenhuis dan pakweg in de gym om de hoek.
Er speelt een gevoel van schaamte. Hier moedigen we mensen erg aan om die gêne te overwinnen en het probleem aan te pakken.”
We laten patiënten twee keer per week bewegen in het ziekenhuis en om de veertien dagen of om de maand op bezoek gaan bij de diëtiste. Psychologen screenen hen om te achterhalen wat er achter het eet- en/of
beweegprobleem zit. Een be-weegtraject duurt drie maanden, maar we leren patiënten vooral aan om gezonder te gaan leven.”
Bewegen kan ook leuk zijn
Dr. Christophe Roman: “Patiënten kunnen gestuurd worden door huisartsen, maar kunnen ook op eigen initiatief terecht in een Obesitaskliniek. Geen enkele casus is dezelfde, elke patiënt krijgt een op maat gemaakt programma. De bedoeling is mensen te leren bewegen zodat ze het ook thuis verder kunnen zetten. Patiënten bewegen hier in groepjes van vijf tot acht personen, die door één kinesist begeleid worden. We laten mensen ontdekken dat bewegen ook leuk kan zijn. Een behandeling wordt niet uitsluitend medisch benaderd maar steeds aangevuld met het be-weeg programma onder begeleiding van diëtisten en psychologen.”
Move-up app
Elke patiënt kan zich na de operatie aanmelden in de Move-up app, een multidisciplinaire begeleiding viaHet conservatieve pad voor obese personen blijft een belangrijk onderdeel van de primaire zorg in alle ziekenhuizen. In die voor- en nazorg benadrukken we graag ook het belang van het werk van alle paramedici binnen de Obesitaskliniek. Ook voor kinderobesitas kan je terecht bij AZ Sint-Elisabeth. moveUP. Een diëtist, een psycholoog, een kinesitherapeut en een arts volgen je op, begeleiden en motiveren je gedurende het ganse traject aan de hand van deze mobiele applicatie en een activiteitsmeter. Dit gebeurt door, of in samenspraak met je zorgteam in het ziekenhuis. Indien mogelijk betrekken wij ook je huisarts.
Nazorg
Dr. Chris Matthys: “We volgen patiënten twee jaar om de drie tot vier maanden op met een bloedafname bij de huisarts. Tussen de twee en de vijf jaar nodigen we patiënten om de zes maanden uit. En na vijf jaar is het eenmaal per jaar. Dat allemaal om mensen zich beter te laten voelen in eigen vel. Nazorg is hier minstens even belangrijk dan de behandeling of de ingreep. In alle gevallen binnen de Obesitaskliniek gaat het vooral om een gedragsverandering.
Kortom, obesitas is een groot maatschappelijk probleem dat meer en meer aandacht nodig heeft. Vanuit beide ZORG-ziekenhuizen, AZ Glorieux en AZ Sint-Elisabeth bieden we patiënten conservatieve en niet-conservatieve zorgpaden aan op maat met oprechte aandacht voor elke individuele patiënt. Dat is waar we voor staan onder het motto ‘Zorg dicht bij jou’.
Het conservatieve pad voor obese personen blijft een belangrijk onderdeel van de primaire zorg in alle ziekenhuizen. In die voor- en nazorg benadrukken we graag ook het belang van het werk van alle paramedici binnen de Obesitaskliniek. Ook voor kinderobesitas kan je terecht bij AZ Sint-Elisabeth.