Werken bij ZORG

Met de aankomst van de Da Vinci Xi start ook de abdominale robotchirurgie op
01.04.2024 AZ Sint-Elisabeth

Met de aankomst van de Da Vinci Xi start ook de abdominale robotchirurgie op

Dr. Michel Goethals is abdominaal chirurg en reeds 12 jaar werkzaam bij AZ Sint-Elisabeth. Hij is voornamelijk gespecialiseerd in de Colorectale Heelkunde, dikke darm en endeldarm, zowel goedaardig als kwaadaardig. Verder is hij ook gespecialiseerd in de colorectale oncologie en de benigne bekkenbodemafwijkingen. Dr. Stijn De Sutter, is abdominaal chirurg, vooral gespecialiseerd in colorectale chirurgie, bekkenbodemchirurgie en buikwandchirurgie.  

Van rectopexie tot VATS lobectomie 

Dr. Goethals: ‘De nieuwe robot Da Vinci Xi gebruiken we vooral voor een rectopexie. Bij een rectocolpopromontoriopexie of rectopexie wordt een netje (mesh) tussen de achterwand van de vagina en de endeldarm geplaatst. We kunnen met de robot veel preciezer werken. We leggen het netje lager, wat een betere uitkomst biedt voor de patiënt.’  
Dr. De Sutter: ‘We gebruiken de nieuwe robot nu ook voor de colorectale heelkunde, zowel bij dikke darm als bij endeldarm resecties. De grote meerwaarde van de robot is dat we meer klieren kunnen oogsten, waarbij je een beter pathologisch substraat hebt. Met de nieuwe robot krijg je een beter high definition 3D-beeld. Je kan zo meer zenuwsparend opereren wat bij endeldarmoperaties erg belangrijk is.’

Dr. Goethals is eveneens oncologisch thoracaal chirurg: ‘Ik voer VATS lobectomieën uit, dat is een kijkoperatie waarbij, via VATS, een longkwab wordt weggenomen. Ook hiervoor gaan we volgend jaar de nieuwe Da Vinci Xi robot inzetten. Pas sinds de aankomst van de nieuwe Da Vinci Xi, kunnen we binnen onze afdeling met robot opereren. Met deze robot kan je nietjes en clips plaatsen wat met de vorige robot onmogelijk was. In maart 2024 ging ik aan de slag met de Da Vinci Xi-robot en intussen opereerde ik zo veertig patiënten. 

Team ‘abdominale’ 

Colorectale Heelkunde wordt vertegenwoordigd door dr. Goethals en dr. De Sutter. De dienst Adominale Heelkunde heeft ook twee chirurgen in huis gespecialiseerd in de Bariatrische Heelkunde, nl. dr. Vleeschouwers en dr. Matthys.  

Voordelen Da Vinci Xi-robot  

  • De nieuwe Da Vinci-robot laat toe met een automatisch ‘nietjes-apparaat’ te werken en heel nauwkeurig te hechten 
  • Betere beeldvorming 
  • Grotere precisie 
  • Betere evaluatie van bepaalde structuren  
  • Meer handelingen 
  • Meer detail 

Voordelen voor patiënten

Dr. Goethals: ‘Je kan als chirurg met de robot beter zien en je kan meer zenuwsparend werken. Voornamelijk bij de rectopexieën vind ik de nieuwe robot intussen onmisbaar omdat je zeer laag kan opereren in het klein bekken. Collega dr. De Sutter en ik voeren gelijkaardige operaties uit met de Da Vinci Xi. Dr. De Sutter opereert ook littekenbreuken met deze robot. Patiënten hebben minder postoperatieve pijn.

Intense opleiding 

Dr. Goethals: De nieuwe robot hebben we sinds februari in ziekenhuis, de eerste twee weken mét simulator, een soort X-box waarmee je oefeningen kan doen. Daarop heb ik veertig uur geoefend. Eind februari ging ik naar Londen om een basiscursus robotchirurgie te volgen. In mei ging ik naar Kopenhagen om de gevorderde cursus te volgen voor colorectale chirurgie. Om je robotskills te behouden dien je één robotoperatie per week uit te voeren.

Tijdens de opleidingen gaat een verpleegkundige van het Operatiekwartier mee om te oefenen met de robot.  

Dr. De Sutter: ‘Sinds 2021 gebruik ik reeds de voorgaande generatie van de Da Vinci-robot, en dat vooral voor buikwandherstel (littekenbreukherstel). De robot heeft zijn effect reeds bewezen door grote incisies, met veel risico op complicaties en een lange opnameduur, te vervangen door drie kleine incisies. Daardoor zien we quasi geen wondcomplicaties meer en kan de opnameduur ingekort worden tot één of geen overnachting. Om te leren werken met de nieuwe Da Vinci Xi-robot volgde ik een gelijkaardig opleidingstraject als collega dr. Goethals, met cursussen in binnen- en buitenland.’ 

Intense opleiding Dr. Goethals...

Robotchirurgie = een team effort 

Dr. Goethals: ‘Een robotoperatie is steeds teamwork. De robot wordt ingezet met een heel team. Elk teamlid kent zijn/haar positie, elke collega weet wat hij/zij moet doen. Je hebt een heel team nodig om een robotoperatie tot een goed einde te brengen. Alle verpleegkundigen werden ook elk apart opgeleid.’  

Dr. De Sutter: ‘Dr. Goethals en ik werken goed samen. De grotere ingrepen doen we vaak samen. Bij elke robotoperatie is de andere collega in de buurt om te helpen of te begeleiden. Bij robotchirurgie zit je aan een console. Dat maakt dat we bij langdurende ingrepen van vijf tot zes uur ook tussendoor effectief kunnen switchen om even op adem te komen, om zo goed focus te kunnen houden.’

Dr. Goethals: ‘We plannen eind dit jaar een symposium voor de huisartsen om de meerwaarde van de robot te etaleren. Mijn geloof is dat de implementatie van AI in de robot zelf niet meer veraf is. We gaan op die manier met betere beeldvorming een ingreep nog beter kunnen plannen. Met AI als leidraad kunnen we in de toekomst tot nog betere resultaten komen. 

Vzw ZORG, samen sterk 

We hebben een nauwe samenwerking met de chirurgen van AZ Glorieux. Sinds een tweetal jaar opereren we samen tumoren van het rectum of de endeldarm. De chirurgen dr. Marcoen, dr. van Riel en dr. Viskens van AZ Glorieux verplaatsen zich hiervoor naar AZ Sint-Elisabeth en omgekeerd.   
Voor de ingreep de TaTME (De transanale totale mesorectale excisie van het rectum) heb je ook twee teams nodig in een operatiekwartier. Daarbij verdelen we ons in een team dat via abdominale weg de rectumtumor langs de bovenzijde losmaakt, terwijl er simultaan een tweede team via transanale weg de rectumtumor langs de onderzijde benadert.