Werken bij ZORG

MKA-specialisten bieden patiënten een nieuwe glimlach met het AMSJI-implantaat
01.04.2024 ZORG

MKA-specialisten bieden patiënten een nieuwe glimlach met het AMSJI-implantaat

In het Dossier Innovatie geven we het overkoepelende team Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie van ZORG-ziekenhuizen het woord over de innovatie: het AMSJI-implantaat. Dit overkoepelende team bestaat uit dr. Thierry Claeys als diensthoofd, dr. Isabelle Libert, dr. Paul Thielens, dr. Stephanie Van De Keere, dr. Jeroen Van Hevele en vanaf januari 2025 ook dr. Gilles Claeys. 

MKA-afdeling, behandelingen op een rijtje 

Dr. Jeroen Van Hevele: “MKA-chirurgie omvat dentoalveolaire chirurgie zoals het verwijderen van moeilijke tanden en wijsheidstanden, kaakoperaties, zoals boven- en onderkaakverplaatsing, kincorrecties en het operatief verwijderen van tumoren zoals bijvoorbeeld in een speekselklier, de mond en het aangezicht.”

“Met de start van onze nieuwe collega bieden we ook esthetische aangezichtsbehandelingen aan. Gaande van injectables (botox/fillers) tot chirurgische behandelingen zoals bijvoorbeeld ooglidcorrecties, lip- en wenkbrouwliften. Sommige zaken doen we niet binnen MKA, zoals operaties van de schildklier. Dat wordt meestal door algemene chirurgen en neus-keel-oor-artsen uitgevoerd. Ook intracraniële chirurgie, ORL en oogheelkunde vallen uiteraard buiten onze bevoegdheid."

MKA-afdeling, behandelingen op...

Sneller naar nieuwe vaste tanden  

Dr. Thierry Claeys licht toe: “Voorheen werden eerst de nodige tandextracties verricht. Pas drie maanden later plaatsten we de implantaten in de kaak. Nog enkele maanden later kon de tandarts de tandkronen op de dentale implantaten plaatsen. De patiënten dienden dus een periode van zes maanden te overbruggen met een voorlopige tandprothese.”

“Een tweetal jaar geleden schakelden we over naar nieuwere methodes. Onder meer dankzij de 3D-technologie kunnen we nu tanden verwijderen en vaak tegelijkertijd implantaten plaatsen met hierop een tijdelijke, vaste prothetische tandconstructie. Kortom, de patiënten bieden zich aan met de te verwijderen tanden en verlaten de behandelingsruimte dezelfde dag met een nieuwe prothetische constructie.” 

Over het kaakbeen geplaatst 

Dr. Isabelle Libert vervolgt: “Het probleem is dat sommige patiënten te weinig bot hebben om implantaten te kunnen plaatsen. Om dat bottekort operatief te herstellen, voeren we dan normaliter een botopbouw uit met bot dat we ontnemen uit de onderkaak, de schedel of de bekkenkam. Maar soms is dat niet mogelijk, of ziet de patiënt dat niet zitten.” 

Het AMSJI-implantaat is een alternatief voor de klassieke tandheelkundige implantaten die in het kaakbot worden geplaatst. Subperiostale AMSJI-implantaten zijn implantaten die onder het tandvlees en het beenvlies (het periost) vastgeschroefd worden.
— Dr. Thierry Claeys

Nieuw gebit zonder botopbouw 

Dr. Paul Thielens vult aan: “Er wordt dus rechts en links in de bovenkaak een subperiostaal implantaat geplaatst, dat met schroeven langsheen de neus en in het jukbeen vastgezet wordt. De AMSJI-implantaten worden dus niet in het kaakbeen, maar wel over het kaakbeen geplaatst en verschroefd waar we bot vinden, paranasaal en infrazygomatisch.”

“Finaal komen een zestal steunpunten door het tandvlees te zitten waarop onmiddellijk tanden kunnen worden geplaatst. De patiënt krijgt dan voor drie maanden een tijdelijke vaste brug. Na drie maanden vervangt de tandarts deze door een definitieve tandenbrug.”

“Deze techniek bestaat reeds vier jaar. We hebben deze nieuwe techniek recent voor de eerste maal toegepast. We wilden dus eerst afwachten of de methode wel goed werkte. Dit systeem vraagt nogal wat nazorg en de patiënt dient extra aandacht te besteden aan een goede mondhygiëne om ontstekingen rond de pijlers te voorkomen.”

Maatwerk in de mond dankzij 3D en intra-orale scanner 

Wereldwijd werd deze AMSJI-techniek intussen een tweehonderdtal keer toegepast. Ondertussen zijn er meerdere bedrijven die dezelfde techniek aanbieden. Een belangrijk aspect bij alle technieken om de patiënt in één zittijd ook van een nieuwe tandprothetische constructie te voorzien, is dat de hele casus voorbereid wordt met een cone beam-scanner op de dienst Radiologie én een intra-orale scanner. Dat is een soort camera die een duizendtal beelden per minuut kan maken. Deze intra-orale scanner is de vervanger van de traditionele techniek waarbij met afdruklepels en met afdrukpasta een gipsmodel van de mond gemaakt werd.  

Dr. Stephanie Van De Keere licht toe: “Die beelden genereren dan een 3D-model van de hele mondsituatie. Deze virtuele weergave van de casus stelt ons in staat de ingrepen perfect voor te bereiden en in te plannen zoals we al enkele jaren toepassen voor andere kaakoperaties. Met deze techniek kunnen we titanium AMSJI-implantaten op maat laten printen. Iedere kaak en elke kaakrelatie is uniek, dus ook de tanden zijn op maat aangepast.  

Augmented reality, de toekomst voorbij 3D-prints 

“Binnen de dienst MKA van de ZORG-ziekenhuizen, AZ Sint-Elisabeth Zottegem en AZ Glorieux Ronse, volgen we de nieuwste medische technieken op de voet. We hopen trouwens binnenkort ook een intra-orale scanner te mogen verwelkomen in AZ Glorieux Ronse.”

Het MKA-team werkt dus in beide ZORG-ziekenhuizen. De secretariaten werken nauw samen en de groep ontfermt zich tijdens de wachtdiensten over beide ziekenhuizen. Door de samenwerking kan de dienst MKA verder groeien en innoveren. Dat illustreert de voordelen van een overkoepelende samenwerking binnen de erkende ziekenhuisgroepering ZORG. 

Dankzij de nieuwe AMSJI-techniek kunnen we nu ook patiënten met onvoldoende bot voor klassieke implantaten toch een vastzittende comfortabele tandprothese aanbieden, met een sterke verbetering in levenskwaliteit. In de toekomst willen we een ‘augmented reality’ bril gebruiken om chirurgische ingrepen ‘live’ in 3D uit te voeren zonder computerscherm en 3D-prints.”
— Dr. Jeroen Van Hevele