Werken bij ZORG

Samenwerking over de muren heen: de toekomst van transmurale zorg
10.12.2024 ZORG

Samenwerking over de muren heen: de toekomst van transmurale zorg

Transmurale zorg is een concept dat steeds belangrijker wordt in de gezondheidszorg. Het staat voor een aanpak waarin zorg niet begint of eindigt bij de deur van het ziekenhuis, maar waarin de patiënt centraal staat, ongeacht de locatie. Bij ZORG-ziekenhuizen, AZ Glorieux in Ronse en AZ Sint-Elisabeth in Zottegem, is transmurale zorg een hoeksteen van de strategie om kwalitatieve zorg te bieden. In dit interview geeft Liesbet Claeys, coördinator Transmurale Zorg, inzicht in dit zorgmodel, de uitdagingen en de toekomst ervan. 

Wat is transmurale zorg? 

Transmurale zorg betekent letterlijk ‘zorg door de muren heen’. Het draait om het creëren van een vloeiende overgang tussen verschillende zorgomgevingen, waarbij de patiënt altijd centraal staat. Of het nu om ziekenhuiszorg, thuiszorg of zorg in een woonzorgcentrum gaat, het doel is altijd om de zorg zo goed mogelijk af te stemmen en continuïteit te waarborgen. “Transmurale zorg is veel meer dan een organisatorisch model; het is een benadering waarbij de samenwerking tussen ziekenhuizen, huisartsen, thuiszorg en andere zorgverleners de sleutel is tot het verbeteren van de zorgkwaliteit,” legt Liesbet Claeys uit. 

Efficiëntie, comfort en innovatie voor de patiënt

Transmurale zorg biedt talloze voordelen voor zowel de patiënt als het zorgsysteem.

Liesbet: “Door de samenwerking tussen zorgverleners buiten de muren van het ziekenhuis kunnen we de zorg veel efficiënter en persoonlijker maken.”  

Zo kan na een ziekenhuisopname antibioticatherapie thuis worden voortgezet, wat patiënten in staat stelt sneller hun dagelijkse leven op te pakken, zoals werken of tijd doorbrengen met familie. Ook voor bewoners van woonzorgcentra biedt het model voordelen. Door consultaties van specialisten zoals een geriater of neuroloog in het woonzorgcentrum zelf te organiseren, kunnen de vaak zware en stressvolle verplaatsingen naar het ziekenhuis worden vermeden. Daarnaast heeft het verkorten van de ziekenhuisopname voor bewoners ook een financieel voordeel, want de kosten van een woonzorgcentrum lopen gewoon door bij een opname.  

Een ander voorbeeld van transmurale zorg is het ‘Onco@Home’-project, een innovatief programma waarbij oncologische behandelingen, maar ook bloedafname voor chemotherapie, naar de thuissituatie van de patiënt worden gebracht. Dit vermindert het aantal ziekenhuisbezoeken en maakt de behandeling minder belastend voor de patiënt.  

Een veelbelovend voordeel van transmurale zorg in de toekomst is dat bepaalde diagnoses wellicht beter in de vertrouwde omgeving van de patiënt gesteld kunnen worden, wat vaak relevanter is dan in een ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan slaaponderzoeken of de diagnose van dementie, waar observaties in de thuisomgeving waardevolle inzichten kunnen bieden. Deze holistische benadering van zorg zou kunnen bijdragen aan meer accurate en relevante diagnoses, en is een richting die in de toekomst verder onderzocht zou kunnen worden.

Uitdagingen en toekomstperspectieven 

Hoewel transmurale zorg veel voordelen biedt, kent het ook uitdagingen. Het ontbreken van gedeelde patiëntendossiers en digitale koppelingen vormt een obstakel voor de snelle uitwisseling van gegevens tussen zorgverleners. Toch zijn er positieve ontwikkelingen, licht Liesbet toe.

“Telemonitoring en andere digitale innovaties maken het mogelijk om patiënten op afstand te volgen, waardoor zorgverleners sneller kunnen ingrijpen bij afwijkingen en de zorg efficiënter kan worden afgestemd. Deze technologie biedt enorme mogelijkheden voor het verbeteren van de zorgkwaliteit, terwijl het patiënten de vrijheid biedt om vanuit hun eigen vertrouwde omgeving te herstellen.”

De menselijke factor: empathie en vertrouwen 

Het succes van transmurale zorg hangt niet alleen af van technologie, maar ook van de menselijke factor. Zorgverleners moeten elkaar kennen, vertrouwen en met elkaar samenwerken als partners.  

“Zorgverleners moeten elkaar niet zien als concurrenten, maar als een netwerk van partners die samenwerken aan het welzijn van de patiënt,” benadrukt Liesbet. “De patiënt staat altijd centraal.”

Een zorgsysteem voor de toekomst 

De toekomst van transmurale zorg biedt volop mogelijkheden voor verbetering en innovatie. “Echte zorg begint en eindigt niet bij de muren van het ziekenhuis,” concludeert Liesbet. “Het is onze taak om de zorg toegankelijk, veilig en mensgericht te maken. Door nauwere samenwerking en technologie kunnen we een zorgsysteem creëren waarin de patiënt altijd centraal staat.”

Door transmurale zorg verder te ontwikkelen, bouwen we niet alleen aan een toekomstbestendig zorgsysteem, maar zorgen we er ook voor dat patiënten altijd de zorg ontvangen die het beste bij hun persoonlijke situatie past. Het is aan ons, als zorgprofessionals, om de samenwerking over de muren heen te versterken en transmurale zorg verder te ontwikkelen, zodat we de zorg van de toekomst niet alleen efficiënter maar ook meer mensgericht kunnen maken.”